Motionscykler er en god træningsmulighed for dem, der vil have friheden til, at bestemme over deres egne træningstider, i rolige omgivelser i sit eget hjem. Man slipper for transporttiden til og fra træningscentret, og samtidig får du muligheden for, at se din yndlings serie på Netflix, mens du cykler og får dyrket en masse motion.
Overvejelser inden køb
Inden man overhovedet går i gang med at købe en motionscykel eller et anden slags fitnessudstyr, skal man stille sig selv følgende spørgsmål:
Hvad er mit mål?
Skal du genoptræne, smide et par kilo, udføre en Iron Man eller forbedre din kondition?
Hvor motiveret er jeg?
Hvor meget tid og energi vil du investere i projektet?
Er du villig til at sætte tid af, til at få din cykel brugt?
Hvor meget plads har jeg til fitnessudstyr?
Du skal helst have plads til at stille cyklen et sted, hvor du bliver motiveret til at træne.
Hvis du skal gemme motionscyklen væk hver dag, er der stor chance for, at den vil forblive gemt og man ikke får den brugt. Et rigtigt godt sted at stille cyklen er foran fjernsynet, så kan du cykle mens du ser nyhederne eller det seneste afsnit af din favorit serie.
Hvad er mit budget til køb af motionscykel?
Du kommer ikke til at få en pålidelig motionscykel af god kvalitet til 1000kr. Ofte har en motionscykel, fra supermarkedet, til den pris, en maks. brugervægt på 70kg og en lille svingmasse, der giver et meget hakkende og ujævnt tråd. Derudover vil en motionscykel, der er for let, opleves meget ustabil og vil næppe give nogen glæde til sin ejer. Sandsynligvis vil motionscyklen ende i kælderen efter den første uge og aldrig se dagens lys igen. Kvalitet giver træningsglæde.
Hvor mange skal træne på den samme motionscykel?
Er der kun dig, eller også kæresten/familien, der vil bruge motionscyklen? Det vil have indflydelse på behovet for at sadel og styr skal kunne indstilles individuelt.
Sidst, men ikke mindst, skal ser tages hensyn til eventuelle skader og andre fysiologiske begrænsninger. Spørg din læge eller fysioterapeut, inden du går i gang med at træne, hvis du har skader.
Hvad får du ud af at træne på en motionscykel?
Motionscyklen er både en effektiv og sikker motionsfrom. Den er effektiv, skaber resultater og er yderst skånsom for kroppen, da kroppen ikke bliver udsat for stød. Derudover er det også et passende træningsredskab til dem, der skal genoptræne efter skader. Kondicyklen er meget skånsom over for knæ og led, imens ben og lårmusklerne bliver sat i arbejde.
Generelt bør du altid kigge efter en lydsvag motionscykel med gode justeringsmuligheder, varierende modstand, transporthjul, pulsmåler og drikkedunksholder.
Når du har afklaret dine behov og begrænsninger er det tid til at undersøge udbuddet af motionscykler. Hermed huskelisten med de ting, du skal få undersøgt.
Tag ud til din forhandler og få mulighed for at prøve cyklen inden du køber.
Se hele vores udvalg af motionscykler og kondicykler her: https://www.fitnessgruppen.dk/motio...
De tolv ting du skal huske ved køb af motionscykel
1. Maks. brugervægt
Vær sikker på, at cyklen har den nødvendige maks. brugervægt. Maks. brugervægten er vigtigt i forhold til brug og garanti. Vær opmærksom på, at cyklen kan holde til din vægt. Hvis cyklens maks. brugervægt er på 70kg og du vejer over 70kg, så dækker garantien faktisk ikke.
2. Stabilitet/tyngde
Motionscyklen skal stå stabilt, og her er vægten på cyklen ofte vigtig. Den bør ikke slingre eller ryste mens du cykler. Hvis cyklen ikke vejer noget eller har for smalle fødder, vil den typisk bevæge sig fra side til side, når du ligger vægt i dit tråd. Du skal helst have fornemmelsen af, at du sidder stabilt og cyklen ikke bevæger sig. Jo tungere cykel, jo højere stabilitet opnår du. Så en god tommelfingerregel er, at gå efter motionscyklens vægt.
3. Transporthjul
Skal motionscyklen flyttes rundt, er det vigtigt, at der er hjul på cyklen, så du ikke skal bære den rundt.
4. Svinghjul/svingmasse
Svinghjulets vægt, eller svingmassen, har stor indflydelse på hvor jævnt trådet er. Jo tungere masse/hjul desto bedre moment og mere jævnt tråd. Med et stort svinghjul har du et mere flydende tråd. Med en lille/let svingmasse vil trådet blive mere ujævnt. Det vil typisk opleves når du sætter mere modstand på motionscyklen. Jo tungere svinghjulet, desto bedre, da du får et bedre tråd. Der er meget mere moment i en større svingmasse, da den er tungere og meget mere flydende. Svinghjul omkring 6kg – 7kg i svingmasse, bruges tit til ældre mennesker, da de ikke træder så hårdt. Jo større svingehjul, jo mere glidende, flydende og stabilt tråd.
5. Modstand
Belastningen ydes på tre måder: manuelt (justeres via håndtag), computerstyret (magnetbremse som justeres via computer), eller elektromagnetisk i watt (modstand hvor computeren regulerer modstanden efter hvor mange watt du producerer).
6. Sadel
Der er brede og smalle sadler, samt hårde og bløde sadler. Dit valg vil typisk afhænge af, hvor meget er du vant til at cykle og hvad du er vant til at cykle på. En der er vant til at cykle på en ryttercykel, vil ikke have en bred saddel med gel i, men vil i stedet gå efter en smal og hård sadel. Til gengæld vil en alm. cykelbruger/cyklist, der er vant til en forholdsvis blød sadel, ikke have en smal og hård sadel. Det er afgørende at vælge en passende sadel, for at undgå at få sår, hvis man cykler for lang tid på den forkerte sadel. I bund og grund er brede og bløde sadler til alm. cyklister mens smalle og hårde sadler passer til ryttercyklister. Så skal man blot justere sit cyklist-niveau derfra.
7. Justeringsmuligheder på saddel og styr
For at opnå den helt rigtige stilling, kan det være en fordel at motionscyklen kan justeres i sadel og styr, både horisontalt og vertikalt. Justeringsmulighederne er meget vigtige for hvordan man sidder på cyklen. Der er stor forskel på om du er teenager, en kvinde på 70 eller en mand på 40.
Kvinder vil ofte gerne sidde rettet op, hvorimod mænd bedre kan lide at ligge over styret.
Derfor er det vigtigt at vide hvad justeringsmulighederne på sadlen og styret er, for at opnå den optimale siddestilling på motionscyklen.
Justeringsmulighederne en helt afgørende faktor, hvis cyklen skal bruges af mere end en person. Hvis der er flere i familien, der gerne vil bruge motionscyklen, er det en god ide at sikre, at justeringsmulighederne på den ønskede cykel dækker alles behov.
8. Støj
Motionscyklen skal ikke producere decideret meget støj. Det kan være irriterende og dermed have negativ indflydelse på din motivation og lyst til at træne. En god mulighed for at minimere støjet er, at vælge en cykel med en tildækket hjul/rem/kæde
9. Computerens funktioner
Har computeren de nødvendige funktioner, programmer/muligheder som du ønsker? Er der baggrundslys eller er den mørk? Det er vigtigt, at man finder en computer, som har de nødvendige muligheder, som man selv ønsker. Noget af det vigtigste er, om der er programmer i, såsom interval, pulstræning, bakketræning, baggrundsbelysning, osv. Hvis man f.eks. har nedsat syn eller oplever andre synsforstyrrelser, er det meget vigtigt, at der er kontrafarve på skærmen.
Man kan downloade diverse apps, der både giver dig mulighed for at cykle udvalgte ruter, holde styr på din træning og gemme dine træningsdata, samt dele din succes og glæde med venner og familie. Der er også diverse tilkoblingsmuligheder til smartphone og tablets, adgang til nettet, bluetooth, osv.
10. Pulsmodtager
Indbygget pulsmodtager tager puls fra hånden, øret eller brystet. Pulsmodtageren er ofte vigtigt for dem, der træner meget. Eller hvis du har hjertesygdom, hvor du skal tjekke din puls konstant når du træner. Efterhånden er flere og flere begyndt på at træne efter deres egen puls. Det er klart også den bedste måde at træne cardio på. Den mest nøjagtige pulsmodtager er den, hvor man får brystbælte på. Det kan klart anbefales.
11. Vedligeholdelse
Hvor meget vedligeholdelse er der på cyklen efterhånden? Skal den efterspændes 1-2 gange eller er der mere? I starten vil skruerne på cyklen give sig lidt og skal derfor efterspændes. Det er normalt. Men med en god motionscykel af høj kvalitet, burde der ikke efterspændes yderligere.
Husk ALTID at tørre sved af efter træning, for at undgå rust og slidtage på lakken.
12. Alm. motionscykel eller en siddecykel?
Alm. opretstående motionscykler ligner almindelige bedstemor cykler og giver større bevægelsesmuligheder, såsom at stå på pedalerne eller sidde i racer-position. Resultatet er hårdere træning med større pres for din ryg. Siddecykler har en tilbagelænet position, hvor pedaler og fødder er placeret foran dig og ryggen støttes af et ryglæn. De er mere skånsomme for ryggen og er gode til folk med rygsmerter og dårlig balance.
Hvad er ellers værd at vide om motionscykler
Indstigningsmuligheder:
Motionscykler fås med forskellige indstigninger. Hvis ikke du har problemer med hofterne, knæ eller er i gang med et genoptræningsforløb så vil de normale indstigninger fungere fint for dig.
Hvis du derimod har problemer med hofter, knæ eller lign. Eller er i gang med et forløb angående genoptræning vil en cykel med lav indstigning være ideelt for dig. Med en lav indstigning skal du ikke træde over en kant, men derimod kan du træde direkte ind og derved nemt komme i gang med at cykle.
Justeringsmuligheder:
At du kan justere eller tilpasse din motionscykel så den indstilles til lige netop dine behov er vigtigt. Ligeledes kan du få den rigtige siddestilling, og derved minimere mulige rygskader.
På Fitnessgruppens motionscykler kan du justere styret og sadlen så du får den mest naturlige siddestilling.
Dog kan styret ikke justeres i højden, men kun i vinklen. På sædet kan det justere op og ned i højden og frem og tilbage alt efter, hvor tæt du vil sidde på styret og computeren. For at opnå den helt rigtige siddestilling, kan det være en stor fordel i at motionscyklen kan justeres i sadel og styr, både horisontalt men også vertikalt.
Ønsker du en træningscykler der kan justeres høj styrhøjden, så kan du kigge efter en spinningscykel også kaldet indoor bike.
Justeringsmulighederne er meget vigtige for hvordan man sidder på cyklen. Der er stor forskel på om du er teenager, en kvinde på 70 eller en mand på 40.
Det ses ofte, at kvinder ønsker at sidde rettet op, hvorimod mænd kan lide at ligge over styret, som på en racercykel.
Derfor er det vigtigt at vide hvad justeringsmulighederne på sadlen og styret er, for at opnå den optimale siddestilling på motionscyklen.
Især, hvis man er flere der skal benytte sig af samme cykel, er justeringsmulighederne en helt afgørende faktor. Det giver en stor fleksibilitet, at cyklen kan tilpasses til hvert sit behov. Hvis der er flere i familien, der gerne vil bruge motionscyklen, er det en god ide at sikre, at justeringsmulighederne på den ønskede cykel dækker alles behov.
Sadel:
Der findes mange forskellige sadler. Der findes brede og smalle sadler, ligeledes findes der hårde og bløde sadler. Dit valg af sadlen afhænger typisk af hvor meget du er vant til at cykle og hvad du er vant til at cykle på. En der er vant til at cykle på en ryttercykel, vil ikke have sadel som er bred og med gel i, men vil derimod gå efter en smal og hård sadel.
Til gengæld vil en almindelig cykelbruger, som er vant til en blød sadel, ikke have en smal og hård sadel. Det er altafgørende at man får valgt en passende sadel, primært for at undgå sår, hvis man cykler i lang tid på en forkerte sadel. I bund og grund er brede og bløde sadler til almindelige cyklister mens smalle og hårde sadler passer til ryttercyklister. Så skal man blot justere sit cyklist-niveau derfra.
Modstand:
Modstanden er med til at gøre din træning hårdere og derved kan du forbrænde flere kalorier og opnå en højere puls. Der findes 3 måder at skifte modstand på – manuel modstand, magnetisk modstand og elektromagnetisk modstand.
Manuel modstand: Dette er den traditionelle og gamle måde at skifte sin modstand på. Der sidder et håndtag, som du kan skrue på alt efter om du vil have mere eller mindre modstand.
Magnetisk modstand: Heldigvis er der sket meget med teknologien på motionscykler. Og der er kommet motionscykler med magnetisk modstand, her er det en magnetbremse som styres via computeren. Dette er et bremsesystem man ser på mange motionscykler da den giver mulighed for flere modstands niveau end f.eks. på den manuelle modstand.
Elektromagnetisk modstand – Watt: Her regulerer computeren modstanden efter hvor mange watt du producere.
Træningsprogrammer:
Hvis du er ligesom så mange andre som ikke gider at sidde og køre på den samme modstand igen og igen. Så er der mulighed på alle vores cykler at finde træningsprogrammer, som gør din træning mere spændende og gøre det ekstra motiverende.
Vores cykler har alle indbygget træningsprogrammer – det er alt fra intervaltræning til stignings træning. Hvis du er mere teknisk og vil prøve at køre på ruterne som rytterne fra Tour De France køre på, så læs afsnittet nedenunder om ’’opkobling til eksterne apps’’.
Intens træning:
På en motionscykel er intervaltræning en super effektiv måde at dyrke motion på samt kan det blive noget sjovere at træning, hvis man skifter lidt i modstande og tempo. Du kan lave dine egne intervaller og tilpasse dem din træning. Du kan læse mere om intervaltræning i afsnittet nedenunder.
Hvis du søger en mere intens form for cykling, så skal du vælge en indoor bike. Da de er beregnet til, at man står op i pedalerne og virkelig giver den gas. Det kan motionscyklerne ikke holde til.
Hvis du søger en endnu mere intensiv og hård træning, skal du derimod kigge efter en Airbike eller Assault bike. Airbike er beskrevet længere oppe i teksten, så hop derop, hvis du skal have en effektiv cardio træning på kun 14 minutter – AirBike er også super god til interval træning, som du kan læse mere om i det kommende afsnit.
Intervaltræning på en motionscykel:
Leder du efter en træningsform hvor du godt vil have pulsen op og forbrænde mange kalorier – så er intervaltræning et super værktøj og en kanon træningsform.
Balancen mellem høj intens træning og mellem belastning er med til at skabe overskud og samtidig få svedt igennem.
Der findes 2 (3) måder at træne intervaltræning
- Lange intervaller, lang pause
- Korte intervaller, kort pause
- Kombinér de to metoder.
Genoptræning på en motionscykel
Motionscyklen er ideel til genoptræning da det er en meget mere skånsom træning end f.eks. løb. Motionscyklen er især god til genoptræning, da man kan indstille modstanden/intensiteten efter lige netop dit niveau. Her er cykler med elektronisk justerbar magnetmodstand især noget du skal kigge efter eller ergometercykler.
Det skal du da disse cykler har flere modstandsniveauer og du kan derfor opnå en mere skånsom genoptræning, hvor du med tiden kan øge modstanden efter behov.
Har du problemer med at komme op på motionscyklen grundet skader, operationer eller lign. Så skal du kigge efter en cykel med lav indstigning.
Hvis du har problemer med hofter, knæ eller lign. Eller er du i gang med genoptræning vil en cykel med lav indstigning være ideelt for dig. Med en lav indstigning skal du ikke træde over midterkanten, men derimod kan du træde direkte ind og derved nemt komme i gang med at cykle.
Opkobling til eksterne apps:
Cykler med indbygget Bluetooth kan kobles op til diverse applikationer, dette giver mulighed for at tracke din udvikling, cykle mod andre eller udfordre dig selv med velkendte bjerge og bakker som Mont Ventoux eller Alpe d'Huez. Ønsker du denne slags underholdning skal du kigge efter smart bikes eller cykler med bluetooth. Det kunne blandt andre være disse cykler:
Idag kan du også få motionscykler med mulighed for at bruge din iPad eller tablet under træningen - Se efter motionscykler med Iconsole + computer. F.eks. Peak Fitness B4.0i motionscykel.
Peak Fitness B4.0i motionscykel
Peak Fitness B7.0i ergometercykel
Det er ikke et must, at der er Bluetooth i din motionscykel. Men hvis du ønsker mere aktivitet og noget grafisk at kigge på samtidig med at dit konkurrencegen bliver præget. Så er en motionscykel med Bluetooth det rette for dig. Fitnessgruppens motionscykler er produceret med en super nem, brugervenlig computer. Heri er der diverse træningsprogrammer - alt fra intervaltræning til stigningsprogrammer.
Hvilke muskler træner du med en motionscykel?
Ved brug af motionscykel træner du både din kondition men også styrketræning. Du træner generelt hele benet, men særligt lårmusklerne. Du rammer både indersiden og ydersiden af låret, og du vil opleve, at din quadriceps vokser sig større, desto mere du cykler. Du træner dertil også hasemuskulaturen, som er bagsiden af benet, og du vil opleve, at dine ballemuskler også blive ømme. Konditionstræning på en motionscykel træner således størstedelen af underkroppens muskulatur.
Så du er sikret at forbedre din kondition igennem cardiotræning, og samtidig får du også styrketræning ind i din træning på en motionscykel.
Hvad kan jeg forvente, når jeg motionerer på en motionscykel?
Du vil opleve, at der er adskillige fordele ved at motionere på en motionscykel, som ikke kun har at gøre med, at du kommer i bedre form og opbygger benmusklerne. Du reducerer risikoen for kroniske helbredstilstande, og du vil i højere grad føle et overskud af energi i hverdagen. Det er nemlig bevist, at hyppig motion og træning kan påvirke vores dopamin balance, og du kan som resultat opleve, at du er i bedre humør.
Hvad kan en kondicykel?
En kondicykel er et godt træningsredskab, hvis du gerne vil styrke dit kondital. På en kondicykel kan du hurtigt og nemt træne hver dag hjemme hos dig selv, eller nede i et fitnesscenter sammen med andre.
Kettler og Peak Fitness kondicykler er nogle af de bedste motionscykler på markedet. De kan måle distancen samt dit energiforbrug, mens du cykler. Så vælg en Kettler eller Peak Fitness kondicykel, hvis du vil holde styr på dine træningspræstationer. Kondicyklerne fås med eller uden programmer.
Køb en Kettler eller Peak Fitness kondicykel, hvis du gerne vil i form eller genoptræne efter en skade. Gå ind på hjemmesiden og se de mange forskellige modeller af kondicykler, og det er sikkert, at du kan finde netop den, der passer til dine træningsbehov. Hos Fitnessgruppen kan du med et hurtigt museklik, nemt få sendt din kondicykel til din dør.
Køb online eller kom ned i vores store showroom og se og ikke mindst prøve vores brede sortiment af motionscykler og få den med hjem med det samme.
Derfor kan en Peak Fitness motionscykel være det bedste valg
Peak Fitness motionscykel – Høj kvalitet og stor brugerglæde
I Peak fitness motionscykelkategorien finder du kun motionscykler af høj kvalitet. Cyklerne er nøje udvalgt og der er derfor været fokus på kvalitet helt ned i de mindste detaljer. Prisen på Peak fitness er overkommelig og man får meget cykel for pengene.
Peak Fitness spænder bredt og har alt lige fra kredsløbsudstyr til styrketræningsudstyr og tilbehør, som kettlebells, håndvægte, racks mm.
Peak Fitness er Fitnessgruppens eget mærke og er et registeret varemærke - som ejes 100% af Fitnessgruppen, hvilket vi er utroligt stolte af. Vi arbejder hele tiden på at udvikle, bedre gøre og sikre at vores fitnessudstyr er i den rigtig og ønsket god kvalitet til fornuftige priser. Funktionalitet og kvalitet er nøgleordene.
Ønsker du at prøve Fitnessudstyret fra Peak Fitness, så besøg vores butik i Skanderborg.
Billig motionscykel
Fitnessgruppens sortiment er bredt og har derfor motionscykler i alle prisklasser. I dette afsnit tager vi fat i vores billigste motionscykel. Men man skal ikke lade sig narre af den lave pris. Du får en cykel til en absurd lav pris, men samtidig får du en cykel med en høj kvalitet og stor brugerglæde.
Peak Fitness B2.0 Motionscykel kommer med et 9kg svinghjul, som er med til at sikre dig et jævnt og godt tråd – både ved høj, men også ved lav modstand.
Som nævnt tidligere er det, at man kan justere sin styr en stor faktor når man skal vælge motionscykel. På Peak Fitness B.2.0 motionscykel får du et justerbart styr, som giver dig mulighed for at sidde oprejst og undgå skader i lænden og ryggen. Cyklen kommer med et stort styr med et ekstra håndtag som giver dig mulighed for at finde lige netop din perfekte siddestilling. Samtidig hjælper det justerbare styr til at du kan sidde rigtigt uanset din højde.
Peak Fitness B.2.0 kommer med en brugervenlig computer i et flot og enkelt design. Computeren viser:
- Tid
- Distance
- Kalorier
- Puls
- Watt
- RPM ( rounds per minute)
Der er rig mulighed for udfordringer da cyklen kommer med hele 32 modstandsniveauer. Der er også indlagt flere træningsprogrammer i computeren, såsom interval og stigningstræning.
Cyklen kommer også med en indbygget tablet holder, som gør at du kan se din yndlings Netflix serie eller se Youtube. Tablet holderen er placeret over knappen, hvor man justerer modstanden på - så samtidig med, at du ser Netflix, Youtube eller lign kan du stadigvæk bruge funktioner uden at skulle flytte din Ipad eller tablet.
Peak Fitness B.2.0 har en maks brugervægt på 130kg så du er sikret dig en stabil og robust motionscykel. Derudover vejer cyklen 35kg i sig selv. Dog er der transporthjul foran som gør det nemt at flytte sin Peak Fitness B.2.0.
5 gode grunde til at vælge en Peak Fitness B2.0 motionscykel:
- 9 kg svinghjul som giver et jævnt tråd.
- Styret med ekstra grebsmuligheder.
- Nem og brugervenlig computer
- Kommer med tabletholder
- Cyklen har en smal pedalafsted som giver et lige og naturligt tråd.
Alt i alt får man her en rigtig god motionscykel til pengene, hvor der ikke er sparet på kvalitet eller brugerglæde.
Mål: 93 x 52 x 148 cm (LxBxH)
Leveres usamlet i kasse: 98 x 27 x 69 cm (LxBxH)
Kontakt os på telefon eller mail – vi rådgiver dig til dit næste køb af motionscykel
Hos Fitnessgruppen tilbyder ærlig og kompetent rådgivning, og hjælper gerne med dit næste køb af motionscykel, løbebånd, crosstrainer eller romaskine.
Hvis du har spørgsmål omkring motionscykler, er du mere end velkommen til at kontakte os eller komme ned i vores butik i Skanderborg på Grønlandsvej 8.
Ring eller skriv til os og få en rådgivning og samtale. Du kan ringe til os på telefonnummer +45 87440306 eller skrive til os på info@fitnessgruppen.dk – vi sidder klar til at hjælpe dig og svarer altid inden 24 timer.
Ønsker du rådgivning eller svar på dine spørgsmål omkring andet motionsudstyr står vi ligeledes klar til at hjælpe og guide dig til det rigtige valg.
Husk, at du skal være motiveret til at bruge din cykel og købe et kvalitetsprodukt, der vil sikre dig en god oplevelse. Kontakt din forhandler for at prøve cyklen inden du køber.